top of page

Dansen zit al sinds mijn prille jeugdjaren in mijn bloed.
Zo dansten we in de scoutsgroep VVKS/VVKM ‘Don Bosco’ te Sint-Kruis al eens wat volksdansen.


Als jongeman leerde ik klassieke stijldansen.
Door mijn beroep moest ik dit echter stoppen.

Het werk primeerde en zodoende viel de dans stil.

 

Pas jaren later kwam ik in contact met de Salsa.


Toen ik de plaatselijke leden van de erkende dansschool ‘Salsa de Brujas’’ op de zaterdagavonden in juli en augustus, samen met de toeristen, zag dansen op de Vismarkt te Brugge was ik vastbesloten.
Ik zou ook leren dansen op die Cubaanse muziek die iedereen gelukkig maakt.
De Brugse Sportraad erkende Salsa de Brujas als volwaardige sportclub.

Ik startte, zoals aangewezen, jaren geleden met de Salsa Suelta.
Dit betekent Cubaanse Salsa solo met een variatie van basispassen, voetenwerk, ritmische spelletjes en styling. De Suelta kan als man, als vrouw (mooi en sierlijk) of gemengd gedanst worden.  Het groot voordeel is dat elkeen zich alles individueel kan eigen maken.
Het vermijdt stress, in het bijzonder voor de man, bij het dansen in koppel.  Gezien de man moet leiden en zijn partner behagen is het tijdens het leerproces in koppel niet eenvoudig om als beginner te leren en tegelijk ook te genieten.
Salsa Suelta is dus de ideale opstap en doet smaken naar meer.  De lessen ‘Fiesta Moves’ zorgen voor leuke choreo’s die naadloos aansluiten op de reeds aangeleerde passen.
Ook flashmob’s in de gietende regen behoren tot de mogelijkheden😊.

Met deze eerste inleiding kon ik dit in de praktijk brengen in de koppeldans Cubaanse Salsa.  Je kan dit dansen met je vaste partner of met andere partners.
Naast de Salsa volgde ik ook lessenreeksen Bachata, Rumba, Merenge, Kizomba, Reggaetón, Son, Chachachá.
Tevens schreef ik me in voor diverse workshops waarin deze dansen aan bod kwamen.

Na enkele jaren dansen in koppel startte ik vervolgens met de lessen Rueda.
Salsa rueda (ook bekend als rueda de casino) is een stijl van salsadansen die zijn oorsprong vindt in Cuba, waarbij paren een grote cirkel vormen en dansfiguren uitvoeren op de roep van een enkele leider.  Salsa Rueda heeft een sterk gemeenschappelijk aspect, aangezien alle dansers moeten samenwerken om de complexe patronen en partnerwisselingen uit te voeren.

We halen ook regelmatig de pers met onze activiteiten.
Zo haalden we recent nog de wereldpers met onze jaarlijkse flashmob Rueda.

Zelfs toen we door het Coronavirus ‘in ons kot’ moesten blijven bleef de Salsa-microbe overeind en bleven thuis doorgaan.

Ook regen kan me niet tegenhouden om door te gaan met dansen

Al het aangeleerde wordt in de praktijk gebracht op diverse activiteiten van Salsa de Brujas; al dan niet met live bands.
Zo zijn er terug de maandelijkse matinees, met diverse DJ’s, de zaterdagavonden in juli en augustus op de Vismarkt te Brugge, waar iedereen ongedwongen gratis kan dansen wat men aanleerde en ervaring kan opdoen met ervaren dansers.

Daarnaast organiseren wij nog talloze activiteiten waar zowel cursisten, bezoekers van over heel het land, evenals buitenlandse gasten op afkomen.  De Cubaanse Gemeenschap is ‘Salsa de Brujas’ sinds het ontstaan blijven volgen en steunen.

Zo mochten wij één van de vorige jaren de Cubaanse ambassadrice ontvangen tijdens meerdere van onze dansactiviteiten.

We zijn ook te gast op diverse buitenlocaties.  Zo bijvoorbeeld onder andere aan de Mayflower, @ zomerbar DOK, tijdens de autoloze zondag op het Guido Gezelleplein te Brugge,…
Dansen met bekenden of toeristen uit alle uithoeken van de wereld levert onvergetelijke momenten op.
Soms worden we gevraagd om bepaalde evenementen op te luisteren.  Zo dansten we tijdens de Lola Liza-days te Brugge en tijdens de opendeurdagen van de ‘Beauty Factory’ te Sint-Idesbald.
Ook op benenwerk wordt het grote publiek aangezet tot meedansen.

Ik nam tevens deel aan diverse dansreizen waarbij ondermeer met andere salsa verenigingen ervaringen werden uitgewisseld.  Zo bijvoorbeeld ook te Valkenburg tijdens een ‘verbroederings-week end’ met Salsa Para Siempre uit Hemiksem.

Salsa de Brujas werkt nauw samen met de Cubaanse dansschool in Havana: ‘Kubasoy’.
Zo komen regelmatig Cubaanse lesgevers overgevlogen om ook hier de Cubaanse moves in de benen te krijgen.
We plannen momenteel ook zelf om er begin volgend jaar op dansvakantie te gaan.
Les krijgen van de Cubaanse lesgevers, dansen met een Cubaanse partner en de lokale Cubaanse sfeer opsnuiven is natuurlijk waar iedereen van Salsa de Brujas van droomt en de kroon op het werk; of de start van een nieuwe leerervaring 😊.

Naast het dansen is Salsa de Brujas ook een vereniging met een groot hart voor de Cubaanse vrienden.  Er worden allerlei initiatieven genomen om in een georganiseerde steun te voorzien.  Dit kan bijv. ook door het opsturen van pakketten met medicatie.

Om te kunnen dansen draait natuurlijk een sterk raderwerk achter de schermen.
Zo draagt elkeen binnen de vereniging zijn steentje bij om alles op poten te zetten.  Dit gaat van het organisatorische met het overleg plegen met overheden, vergunningen aanvragen, het financiële luik behartigen, de logistieke en geïnformatiseerde steun tot natuurlijk het lesgeven zelf door de respectievelijke lesgevers Suelta en Salsa Moves, Salsa in koppel en Rueda.

Het lesaanbod wordt zeer gewaardeerd en trekt cursisten, van alle leeftijden, aan uit West- & Oost-Vlaanderen.

 

Naast al wat ik reeds mocht leren onthoud ik steeds de raad van de Cubaanse lesgevers en dansers: “geniet van de muziek en van je danspartner”!

Het blijft een permanent proces van leren, her opfrissen en genieten van het dansen.  Het houd je jong van lichaam en geest.

 

Uiteraard zijn jullie ook welkom om de salsa passen onder de knie te krijgen en zo te ontspannen op de Cubaanse muziek die eenieder gezond en gelukkig maakt.
We zorgen altijd voor een gezellige sfeer, met de nodige horecaondersteuning, waar al jaren vriendschapsbanden voor het leven worden gesmeed.

Velen vonden al de weg; nu jij nog!

"Dansen is als haute cuisine: wie de ingrediënten heeft, heeft nog geen feestmenu. En in goed gezelschap smaakt alles veel beter."
Hugo Tresinie

Mogelijks wens je je in te schrijven voor Salsa in koppel of Rueda en heb je geen danspartner. Kom nu in actie! Er zijn verschillende manieren om een danspartner te vinden:
1. Kom naar onze salsa-evenementen en dansavonden en maak contact met andere dansers. Vraag of ze geïnteresseerd zijn in het vinden van een vaste danspartner en of ze met jou willen dansen. 2. Vraag vrienden, collega's of kennissen of ze iemand kennen die geïnteresseerd is in salsa en op zoek is naar een danspartner.
3. Plaats een oproep op sociale media of op dansfora en -groepen. Vertel wat over jezelf en wat voor danspartner je zoekt.
4. Schrijf je in voor een salsa-cursus of -workshop. Vaak worden dansers hier aan elkaar gekoppeld en kun je zo een danspartner vinden.
5. Zoek online naar danspartners. Er zijn verschillende websites en apps waar je danspartners kunt vinden. Bijv.: http://danspartner.be/ https://www.sportpartner.com/ https://www.facebook.com/groups/1104525956231592/members https://www.facebook.com/groups/367696913427128 https://www.dancepartner.com/ https://dancematchmaker.com/ Het is immers niet leuk voor de mensen die zich wel als koppel inschrijven als er zich personen alleen inschrijven. Hier vind je er mogelijks één. Proberen kost geen geld."

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
bottom of page